Een boete geen gordel ontvangen, wat nu?

Roy Data

Roy Data

We hebben er ons in de praktijk stiekem allemaal wel eens schuldig aan gemaakt. Wie heeft er nu namelijk al eens niet voor gekozen om de gordel tijdens het autorijden toch maar niet aan te doen? Precies, wellicht zo goed als iedereen. Dit gezegd hebbende is het zo dat je op het ogenblik dat je deze keuze maakt altijd het risico loopt om geconfronteerd te worden met een boete geen gordel. Een dergelijke boete ontvangen is natuurlijk ontzettend vervelend. Gelukkig hoef je in de praktijk veelal niet bij de pakken te blijven zitten. In zeer veel gevallen is het dan ook mogelijk om bezwaar aan te gaan tekenen tegen een dergelijke boete. Benieuwd wanneer dat nu precies kan? Dat laten we je ontzettend graag ontdekken met de hieronder aanwezige informatie.

boete geen gordel

Wanneer krijg je een boete geen gordel precies?

De boete geen gordel wordt zoals de naam je al duidelijk maakt verstrekt op het ogenblik dat moet worden vastgesteld dat de bestuurder of de passagier van een voertuig geen gordel draagt. Bovendien is dit niet de enige situatie waarin een dergelijke boete kan worden opgelegd. Voor alle auto’s die rijden op de Nederlandse wegen geldt dat ze over minstens evenveel aanwezige gordels moeten beschikken dan dat er passagiers worden vervoerd. Is dat niet het geval? Dan zou dat ervoor kunnen zorgen dat je tijdens een controle wordt geconfronteerd met een boete. Hou er hoe dan ook rekening mee dat een boete geen gordel dragen behoorlijk duur kan uitvallen.

Hoe wordt de boete geen gordel opgelegd?

Het opgelegd krijgen van een boete geen gordel dragen kan op verschillende manieren gebeuren. In bepaalde gevallen wordt de boete vervolgens jou thuis opgestuurd. Dit gezegd hebbende is het niet dragen van een gordel een overtreding waarbij een agent in functie je vrij snel opzij zal zetten. Dit betekent dat er meteen tot vaststelling van de overtreding over wordt gegaan. Het is daarbij ook mogelijk dat de boete onmiddellijk dient of kan worden betaald. Het is best mogelijk dat je een goede reden hebt voor het niet dragen van de gordel. Er zijn bijvoorbeeld mensen die kunnen rekenen op een medische uitzondering. In dat geval spreekt het voor zich dat je dit aantoonbaar kenbaar moet maken aan de agent.  Vervolgens zal de boete niet worden verstrekt.

Kan je er bezwaar tegen aantekenen?

In principe is het in de praktijk nagenoeg altijd mogelijk om bezwaar aan te tekenen tegen een boete die je ontvangt. Dit gezegd hebbende zijn er wel degelijk uitzonderingen. Voor een boete geen gordel geldt dat er in de regel altijd bezwaar kan worden aangetekend. Er zit echter een addertje onder het gras. In het merendeel van de gevallen is het namelijk bij het doen van een dergelijke vaststelling zo dat de agenten in kwestie je aan de kant zullen zetten. Dit heeft dan als gevolg dat de kans op een succesvol bezwaar een flink stuk minder zal worden. Je bent nog steeds niet helemaal kansloos, maar de kans bestaat dat een jurist je in dit geval eerder zal afraden om het bezwaar in te dienen. Bespreekt dit uiteraard altijd even grondig met de jurist in kwestie.