Invloed Roy Data op premie autoverzekering

Roy Data

Roy Data

Als je een nieuwe verzekering gaat afsluiten voor je autoverzekering dan krijg je te maken met Roy Data. Het is de database waarin wordt vastgelegd hoeveel schadevrije jaren je hebt opgebouwd. En het aantal schadevrije jaren kan grote invloed hebben op de premie die je gaat betalen voor je verzekering. In dit artikel vertellen we je alles over de data en hoe ze van invloed zijn op je verzekering. Wil je weten hoe dat precies werkt? Lees dan snel verder.

Roy Data

Wat betekent het precies?

Roy Data is de centrale database van Stichting EPS, ook wel de Stichting Efficiënte Processen Schadeverzekeraars genoemd. In deze database wordt vastgelegd hoeveel schadevrije jaren jij opbouwt gedurende een verzekeringsperiode. Je verzekeringsmaatschappij zorgt dat die gegevens in de database komen. Als je een nieuwe verzekering afsluit zal de nieuwe verzekeraar bij de database opvragen hoeveel schadevrije jaren jij hebt. Aan de hand daarvan kunnen ze de juiste premie voor je bepalen. Hoe meer schadevrije jaren, hoe lager de premie.

Waarom Roy Data?

Roy Data is een stichting die zowel jouw belangen behartigd als die van de verzekeringsmaatschappij. Jouw maatschappij is verplicht om het aantal opgebouwde schadevrije jaren door te geven als jij de verzekering beëindigt. Zo ligt voor iedereen vast wat het aantal jaren is voor jou. De nieuwe verzekeraar kan die informatie gebruiken. Vroeger ging dat allemaal met papieren die je moest opvragen en overhandigen. Tegenwoordig gaat dat allemaal vanzelf. Schadevrije jaren blijven niet eeuwig geldig. Dus als je een tijdje geen auto op je naam hebt staan kan het zijn dat je ze verliest.

Schadevrije jaren opbouwen

Als je de verzekering opzegt dan blijven je schadevrije jaren bij de meeste verzekeraars nog 3 jaar geldig. Sommige verzekeraars hanteren 4 jaar, andere 2 jaar. Je schadevrije jaren worden pas doorgegeven aan de database van Roy Data nadat je je huidige verzekering hebt opgezegd. Wil je tussentijds weten wat het aantal is, dan kun je dat bij je verzekeraar opvragen. Het is voordelig om elk jaar schadevrij te rijden omdat het je een hoop geld scheelt. De kortingen kunnen hoog oplopen en als je een keer schade rijdt dan ben je niet meteen de korting kwijt maar krijg je een jaar aftrek.

Premie op basis van Roy Data

In Nederland  wordt de premie van je autoverzekering bepaald aan de hand van het aantal jaren dat je zonder schade hebt gereden. Dat wordt ook wel No-claim korting genoemd. Hoe hoger de No-claim korting hoe lager je premie is. Een premie zonder korting is een heel stuk duurder dan met korting. Voor elk schadevrij jaar ga je een trede omhoog op de zogenaamde bonus malus ladder. Die ladder bepaalt uiteindelijk het bedrag dat je aan premie betaalt. Hoe hoger je op de ladder staat, hoe lager je premie wordt. Je kunt op die manier een korting opbouwen van wel 80% op je premie. Roy Data houdt exact voor je bij hoe jij gereden hebt als je verzekering stopt. Zo kun je bij een nieuwe verzekering meteen optimaal gebruik blijven maken van de korting die je hebt opgebouwd.